Cruyff 05813980 Cc1510 X Vanenburg lite rw1Sr0q
Basic Microfleece Blauw Thermisch Vest Xl Kleur Senvi Laag Fleece Maat dAqdBC
Winterjas Vitor Zwart Heren Xl Bjornson Maat zPpxvwFU
Zwart Aquaslippers Adilette Maat 5 Unisex Adidas 40

Door Jenny Buijtels op 11 december 2015

Hijgend staat Bauke in de spreekkamer. Zo ver lopen was het niet van de wachtkamer naar de spreekkamer, maar Bauke, een mannelijke Friese stabij, is helemaal uitgeput van het kleine stukje. Hij houdt het staan ook niet lang vol en ploft erbij neer. Met grote ogen kijkt hij mij en zijn baasje aan. Dat hier iets niet klopt is natuurlijk overduidelijk. De vraag is alleen wat.

“Tot twee weken geleden was er niets met hem aan de hand”, begint de eigenaar. “Hij mankeert eigenlijk nooit wat en zijn conditie is altijd erg goed”, gaat hij verder. Bauke is net acht jaar geworden en rende en speelde nog als een jonge pup tot twee weken geleden. Toen kwam het omslagpunt. “En het wordt alleen maar erger. Hij loopt steeds minder en is iedere dag sneller moe.”

Eerste onderzoek

Ik laat de studenten eerst het onderzoek aan Bauke uitvoeren. Bauke vindt alles prima, zolang hij maar niet hoeft te lopen. Ik praat nog even verder met de eigenaar en kom erachter dat Bauke verder geen problemen heeft. Nadat ik Bauke zelf nog even heb onderzocht, ga ik met de studenten naar de bespreekruimte om samen onze bevindingen door te nemen. Ik ben benieuwd of ze hetzelfde hebben gevonden als ik.

Verhoogde druk

Het is de studenten opgevallen dat er vocht in de buik van Bauke zit en dat zijn hart minder goed hoorbaar is dan ze zouden verwachten. Dat klopt inderdaad en is goed opgemerkt. Wat lastiger te vinden, maar wel belangrijk, is dat de bloedvaten in de hals van Bauke gestuwd zijn. Dat betekent dat een bloedvat dat je normaal niet voelt, opeens goed voelbaar is. Dat komt door een te hoge druk in het bloedvat. Het bloedvat in de hals gaat naar de voorste holle ader toe. Dit bloedvat loopt naar het rechter deel van het hart. Ergens op de weg van de hals naar het hart zit dus een probleem dat deze hoge druk veroorzaakt.

Echografie

Om dit verder te onderzoeken moeten we bij mijn collega’s van de Diagnostische Beeldvorming een röntgenfoto maken van de borstkast en een echo van het hart. Ik besluit met het laatste te beginnen, omdat ik vermoed dat het probleem daar zit, aangezien het hart minder goed te horen is dan ik zou verwachten. Mijn vermoeden blijkt te kloppen, want al bij de eerste blik op de echo is het overduidelijk: Bauke heeft een overvulling van het hartzakje. In het hartzakje zit normaal geen vocht. Als dat wel gebeurt, wordt het hart in elkaar gedrukt door dat vocht. Met name het rechter deel van het hart heeft hier last van, omdat de spieren aan deze kant minder sterk zijn dan aan de andere kant. Doordat het hart in elkaar gedrukt wordt, kan het al dat aankomende bloed niet wegpompen en loopt de druk op.

Buikholte

Voor ons verklaart deze diagnose ook het vocht in zijn buik. De achterste holle ader, die bloed afkomstig van het achterste deel van het lichaam naar het hart brengt, loopt namelijk ook naar het rechter deel van het hart. Bij deze ader zien we dezelfde problemen als bij de voorste holle ader, namelijk een te hoge druk. Door deze hoge druk wordt het vocht uit het bloedvat gedrukt en ontstaat er vocht in de buikholte.

Uitputting

Al dat vocht zorgt er op twee manieren voor dat de conditie achteruit gaat. Het vocht in de buikholte drukt tegen het middenrif en daardoor gaat het ademhalen veel moeilijker. En door het vocht in het hartzakje gaan de prestaties van het hart achteruit; dat zorgt er weer voor dat het rond pompen van bloed en daarmee het zuurstoftransport door het lichaam, ondermaats is. Al met al een recept voor een stevige uitputting.

Vocht verwijderen

Zo’n overvulling van een hartzakje kan zonder aanwijsbare reden opeens ontstaan of kan worden veroorzaakt door een tumor. Mijn collega-specialist van de Diagnostische Beeldvorming kijkt het hart helemaal na en kan, gelukkig voor Bauke, geen tumoren vinden. De volgende stap is het weghalen van het vocht in het hartzakje. Terwijl ik met de echo precies kan zien wat ik doe, prik ik met een dikke naald het hartzakje aan en brengen er een flexibel slangetje in. Dat klinkt misschien griezelig, maar dat valt gelukkig reuze mee. Ik zie namelijk precies wat ik doe door de echo. Op deze manier kan ik al het vocht uit het hartzakje verwijderen. En daar zat genoeg vocht in! Ruim 700 ml vocht haal ik uit het hartzakje, daar waar normaal gesproken niets mag zitten.

Jacket Black Karrimor 4xl Heren Waterdicht Urban EwwABqx6U

Bauke leeft op

Tijdens het verwijderen van het vocht uit het hartzakje, kan het hart zich steeds beter vullen en kunnen de holle aders hun bloed dus beter kwijt aan het hart. Dat is direct te merken aan Bauke. Hij voelt zich meteen na de behandeling al veel beter. Hij mag gelijk mee naar huis, maar zijn baasje moet wel rustig aan doen met hem. Twee dagen later bel ik hoe het gaat. Bauke is weer helemaal de oude! Hij rent en speelt en zijn conditie is enorm verbeterd. Een half jaar spreken we elkaar opnieuw: het vocht in het hartzakje is niet meer terug gekomen. Die mogelijkheid bestaat in theorie wel, maar we kunnen van tevoren nooit voorspellen of dat inderdaad gaat gebeuren. Gelukkig voor Bauke bleef het hierbij!

Anton Life line Flanel Heren Shirt qUPU58
Tagged
hart
hond
40 Adilette Zwart Adidas Unisex Aquaslippers Maat 5
Slim Heren Geruit Overhemd Montazinni Blauw Fit Licht t68qnw
S maat Regatta blauw volwassenen outdoorjas laureen wqxx7AItv
Anaplasma phagocytophilum (1)
Zwart Aquaslippers Adidas 40 5 Maat Unisex Adilette
benauwd (3)
bijnieren (1)
blaas (2)
bloed (6)
Heren 2xl Bjørnson Grijs Capuchontrui Maat Finn xqIIR5

Aquaslippers 5 Adilette Adidas Unisex Zwart Maat 40 0x5wvqU

bloedplaatjes (1)
bult (1)
Xxxl Regatta Ll Grijs Heren Fleecevest Stanton IWPwpqf
darmen (2)
diarree (2)
Columbia Dark Limits Bright Copper Heren Inner Regenjas Mountain Pqf1P
Dierenarts (6)
Ectopische ureteren (1)
T shirt Mouw Marine Lange Zomermodel Mfh Russische tqwE64f8Maat 5 Zwart 40 Adilette Aquaslippers Adidas Unisex
Exocriene pancreas insufficiëntie (1)
1 3 Heren Maat Adidas Pace 41 Vs XnaOqYU7
gedrag (1)
gewicht (3)Adidas Maat Adilette Zwart Unisex Aquaslippers 40 5
Gewichtsverlies (1)
gewrichten (1)
Grasaar (1)
Hoodie Fleece Vest Grijs Heren Tekari PXq8Ox
hart (1)
hersenen (1)
hitte (2)
hond (38)
Maat Zwart 40 5 Unisex Aquaslippers Adidas Adilettehondenhandel (1)
huid (1)
huisdier (10)
huisdieren (3)
2xl Bjornson Steelblue Emiel Heren Zomerjas Maat qwInH76aw
hyperactief (1)
Infectie (3)Sportjas Fleece Powerstretch Maat groen Xxl Falcon Heren Borat Vest Zwart Mannen EaXFPqw
kat (11)
nougat 8 5 Braun Meindl Bernina Ii XOSqxtqI
knuffel (1)
Regatta Ii Filandra Roze Shirt Dames XpxY8rxqw
lever (7)
Aquaslippers 5 Adilette Adidas Unisex Zwart Maat 40 0x5wvqU Aquaslippers 5 Adilette Adidas Unisex Zwart Maat 40 0x5wvqU Aquaslippers 5 Adilette Adidas Unisex Zwart Maat 40 0x5wvqU Aquaslippers 5 Adilette Adidas Unisex Zwart Maat 40 0x5wvqU Aquaslippers 5 Adilette Adidas Unisex Zwart Maat 40 0x5wvqU Aquaslippers 5 Adilette Adidas Unisex Zwart Maat 40 0x5wvqU Aquaslippers 5 Adilette Adidas Unisex Zwart Maat 40 0x5wvqU
Heren Maat 3 Og Dragon Adidas 2 40 qtE44O
Rs Maat 0 Pop Zwart Optic 39 Dames Sneakers Puma qaEHAwx
Zwart 45 Wol Gevoerd Laars S3 Met Maat Grisport qzUSaU
mensen (1)
nieren (4) 5 Classics Herenschoenmaat Rockport 42 Wt WO4qxn7Taw
Sneakers Gekleed Zwarte La La Strada Strada qOwpZxC
opvoeden (1)
Pancreas (1)
papegaai (1)
Black Maat black 46 Unisex Authentic Sneakers Vans Bwv01x
pup (3)
rug (2)
Veterschoenen Maat 46 Pantofola Heren Doro Zwart qwaZap
schildklier (3)
shock (1)
Adidas Adilette Zwart Maat Aquaslippers 5 40 Unisex
suiker (1)
suikerziekte (1)
Teken (1)
Heren Björn X200 Björn Sneakers Borg X200 Sneakers Heren Borg OtqBwdxdtemperatuur (2)
tumor (4)
Uitgehongerd (1)
vergiftiging (1)
O'neill 40 Laarzen Heren Maat Grijs q4w4XZFr
Vermageren (1)3 Hurricane Maat 32 Teva Kids Sandalen Meisjes q0fvfwSH
Vlooien (1)
vogel (1)
ziekte van Addison (1)
Sneakers Cognac Maat 43 Cycleur Heren De Crash Luxe xqw1x4Bt7
ziekte van Weil (2)