dierenartsen

NavigatieW Adidas Sambarose Wit Adidas 41 Sambarose E5qxTqntw

Mid Torino Grisport Grijs Wandelschoenen Unisex
37 Kappa Dames W Lortis Maat 2 XRq0rX
SterK 2016 nummer 1

Chigal is een vrolijke jonge jachthond die graag achter ballen, stokken en dieren aanloopt. Zo ook op een zonnige zaterdag in het bos. Hij is even het bos ingerend omdat hij ergens lucht van heeft gekregen. Meneer Wirtz hoort een piep en Chigal komt licht hinkend naar hem terug. Er loopt wat bloed over de borstkas, dus op naar de dienstdoende dierenarts. De wond op de borstkas wordt schoongemaakt en de genezing lijkt voorspoedig te verlopen.

Een half jaar later komt Meneer Wirtz op ons spreekuur omdat Chigal geen uithoudingsvermogen meer heeft en niet wil eten. Bij onderzoek blijkt Chigal bleke slijmvliezen te hebben en een hele snelle hartslag. In het bloed zien we een ernstige bloedarmoede. Omdat Chigal vaak naar Frakrijk gaat sturen we ook bloed in voor Babesiosis, een ziekte veroorzaakt door een bloedparasiet die door teken wordt overgebracht.

Enkele dagen later komt meneer Wirtz langs om te vragen wat de uitslag is. Daar staat hij met zijn hond: Chigal is sterk vermagerd en heeft een hele dikke buik en pompende ademhaling. Opnieuw onderzoeken we hem en nu valt op dat het hart nauwelijks meer te horen is en dat er vocht in de buik staat. We maken een echo van de buik en zien dat er veel los vocht in de buik staat en dat de lever groter dan normaal is. De echo van het hart is ook afwijkend: er zit vocht in het hartzakje. Dat ontneemt het hart ruimte om normaal te kloppen en dus stuwt het bloed in de vaten op. We prikken het hartzakje aan en verwijderen 100ml vocht, waardoor het art weer beter kan pompen. Chigal voelt zich direct een stuk beter. En gelukkig is de bloedparasiet niet aangetoond.

Om te voorkomen dat het hartzakje zich opnieuw gaat vullen sturen we Chigal door naar de specialist, die hem direct opereert. Er blijkt een oud steekkanaal van de borstwand naar het hartzakje te lopen met daarin enkele bijna verteerde houtsplinters.Licht Maat 41 Laag British Knights Sneakers Dames Master Blauw Lo qvxnRz

Chigal heeft pech gehad. Blijkbaar is hij bij het speuren in het bos hard tegen een opstaande tak van een ongevallen dennenboom gelopen. Gelukkig heeft die het hart niet doorboord, maar omdat de wond zich snel gesloten heeft kon het lichaam de grote splinters niet kwijt en leidde dit tot een ontsteking van het steekkanaal en het hartzakje.

Eenzelfde probleem kan ook ontstaan als je met stokken speelt met de hond. Een weggegooide stok kan raar stuiteren en soms springt die ineens terug, juist op het moment dat de hond wil toehappen. Gevolg: de stok steekt naast de slokdarm in de keel. Soms wel tot in de borstkas! Ook daar kan zich dan een fikse ontsteking met grondbacteriën ontwikkelen.

De chirurg heeft Chigal vakkundig geopereerd. Het steekkanaal is uitgeruimd, de restanten van de splinters verwijderd en het hartzakje schoongemaakt. De nabehandeling bestaat uit ontstekingsremmer en, na een gevoeligheidsbepaling, het juiste antibioticum tegen de grondbacterie die alle ellende heeft veroorzaakt. Na een maand is Chigal helemaal de oude. Goed op gewicht en even vrolijk als voor het ongeluk.

Meneer Wirtz gaat weer vaak hele stukken met Chigal wandelen. Bossen met veel omgevallen bomen vermijdt hij zoveel mogelijk, ook al is Chigal in het bos wel voorzichtiger geworden.

Gant 40 Maat Sneakers Wit Aurora Dames qwqv7r

Sterkliniek Dierenartsen BaarnTorino Unisex Grisport Grijs Mid Wandelschoenen

  • Dierenkliniek de Tromp
  • Tromplaan 3
    3742 AA BaarnUnisex Wandelschoenen Torino Grijs Mid Grisport
    Nederland
  • 035-5415632
  • [email protected]

Openingstijden

Wij werken uitsluitend op gum Sneakers Nike Air 1 Max 40 5 Zwart Maat qZXARp
maandag t/m vrijdag
09.00 t/m 12.45 uurMoto Super 43 Laarzen O'neal Black Rider eu 51d0Owq
13.15 t/m 16.00 uur
19.00 t/m 20.00 uur
zaterdag
09.30 t/m 11.00 uur
zondag gesloten