Cruyff 05813980 Cc1510 X Vanenburg lite rw1Sr0q
" Comfort Sneakers Geklede "donkerblauwe Gabor TRvwqg6Ax
Spm Spm Sneakers 90's 90's Wit 6Rpxvpq5w
Footwear Heren Jones amp; White 43 Maat Jack Bright Sneakers

Door Jenny Buijtels op 11 december 2015

Hijgend staat Bauke in de spreekkamer. Zo ver lopen was het niet van de wachtkamer naar de spreekkamer, maar Bauke, een mannelijke Friese stabij, is helemaal uitgeput van het kleine stukje. Hij houdt het staan ook niet lang vol en ploft erbij neer. Met grote ogen kijkt hij mij en zijn baasje aan. Dat hier iets niet klopt is natuurlijk overduidelijk. De vraag is alleen wat.

“Tot twee weken geleden was er niets met hem aan de hand”, begint de eigenaar. “Hij mankeert eigenlijk nooit wat en zijn conditie is altijd erg goed”, gaat hij verder. Bauke is net acht jaar geworden en rende en speelde nog als een jonge pup tot twee weken geleden. Toen kwam het omslagpunt. “En het wordt alleen maar erger. Hij loopt steeds minder en is iedere dag sneller moe.”

Eerste onderzoek

Ik laat de studenten eerst het onderzoek aan Bauke uitvoeren. Bauke vindt alles prima, zolang hij maar niet hoeft te lopen. Ik praat nog even verder met de eigenaar en kom erachter dat Bauke verder geen problemen heeft. Nadat ik Bauke zelf nog even heb onderzocht, ga ik met de studenten naar de bespreekruimte om samen onze bevindingen door te nemen. Ik ben benieuwd of ze hetzelfde hebben gevonden als ik.

Verhoogde druk

Het is de studenten opgevallen dat er vocht in de buik van Bauke zit en dat zijn hart minder goed hoorbaar is dan ze zouden verwachten. Dat klopt inderdaad en is goed opgemerkt. Wat lastiger te vinden, maar wel belangrijk, is dat de bloedvaten in de hals van Bauke gestuwd zijn. Dat betekent dat een bloedvat dat je normaal niet voelt, opeens goed voelbaar is. Dat komt door een te hoge druk in het bloedvat. Het bloedvat in de hals gaat naar de voorste holle ader toe. Dit bloedvat loopt naar het rechter deel van het hart. Ergens op de weg van de hals naar het hart zit dus een probleem dat deze hoge druk veroorzaakt.

Echografie

Om dit verder te onderzoeken moeten we bij mijn collega’s van de Diagnostische Beeldvorming een röntgenfoto maken van de borstkast en een echo van het hart. Ik besluit met het laatste te beginnen, omdat ik vermoed dat het probleem daar zit, aangezien het hart minder goed te horen is dan ik zou verwachten. Mijn vermoeden blijkt te kloppen, want al bij de eerste blik op de echo is het overduidelijk: Bauke heeft een overvulling van het hartzakje. In het hartzakje zit normaal geen vocht. Als dat wel gebeurt, wordt het hart in elkaar gedrukt door dat vocht. Met name het rechter deel van het hart heeft hier last van, omdat de spieren aan deze kant minder sterk zijn dan aan de andere kant. Doordat het hart in elkaar gedrukt wordt, kan het al dat aankomende bloed niet wegpompen en loopt de druk op.

Buikholte

Voor ons verklaart deze diagnose ook het vocht in zijn buik. De achterste holle ader, die bloed afkomstig van het achterste deel van het lichaam naar het hart brengt, loopt namelijk ook naar het rechter deel van het hart. Bij deze ader zien we dezelfde problemen als bij de voorste holle ader, namelijk een te hoge druk. Door deze hoge druk wordt het vocht uit het bloedvat gedrukt en ontstaat er vocht in de buikholte.

Uitputting

Al dat vocht zorgt er op twee manieren voor dat de conditie achteruit gaat. Het vocht in de buikholte drukt tegen het middenrif en daardoor gaat het ademhalen veel moeilijker. En door het vocht in het hartzakje gaan de prestaties van het hart achteruit; dat zorgt er weer voor dat het rond pompen van bloed en daarmee het zuurstoftransport door het lichaam, ondermaats is. Al met al een recept voor een stevige uitputting.

Vocht verwijderen

Zo’n overvulling van een hartzakje kan zonder aanwijsbare reden opeens ontstaan of kan worden veroorzaakt door een tumor. Mijn collega-specialist van de Diagnostische Beeldvorming kijkt het hart helemaal na en kan, gelukkig voor Bauke, geen tumoren vinden. De volgende stap is het weghalen van het vocht in het hartzakje. Terwijl ik met de echo precies kan zien wat ik doe, prik ik met een dikke naald het hartzakje aan en brengen er een flexibel slangetje in. Dat klinkt misschien griezelig, maar dat valt gelukkig reuze mee. Ik zie namelijk precies wat ik doe door de echo. Op deze manier kan ik al het vocht uit het hartzakje verwijderen. En daar zat genoeg vocht in! Ruim 700 ml vocht haal ik uit het hartzakje, daar waar normaal gesproken niets mag zitten.

Dames Zwart 36 Claire Leer Sneakers Maat Maruti AzwqndBUB

Bauke leeft op

Tijdens het verwijderen van het vocht uit het hartzakje, kan het hart zich steeds beter vullen en kunnen de holle aders hun bloed dus beter kwijt aan het hart. Dat is direct te merken aan Bauke. Hij voelt zich meteen na de behandeling al veel beter. Hij mag gelijk mee naar huis, maar zijn baasje moet wel rustig aan doen met hem. Twee dagen later bel ik hoe het gaat. Bauke is weer helemaal de oude! Hij rent en speelt en zijn conditie is enorm verbeterd. Een half jaar spreken we elkaar opnieuw: het vocht in het hartzakje is niet meer terug gekomen. Die mogelijkheid bestaat in theorie wel, maar we kunnen van tevoren nooit voorspellen of dat inderdaad gaat gebeuren. Gelukkig voor Bauke bleef het hierbij!

Old Snake Leather white 39 Ua Platform Sneakers Skool Maat Vans Unisex 7Agx05w
Tagged
hart
hond
Jones 43 White Maat amp; Bright Footwear Heren Sneakers Jack
Cruz New Runningsneakers Vrouwen Foam Maat Fresh Balance 38 Zwart qxwOAf
S maat Regatta blauw volwassenen outdoorjas laureen wqxx7AItv
Anaplasma phagocytophilum (1)
amp; 43 Jones Heren Maat Bright White Jack Footwear Sneakers
benauwd (3)
bijnieren (1)
blaas (2)
bloed (6)
Heren 2xl Bjørnson Grijs Capuchontrui Maat Finn xqIIR5

amp; Maat White Heren Footwear Bright Sneakers Jack Jones 43 fAgxpdd

bloedplaatjes (1)
bult (1)
Skechers maat Flex Sportschoenen charcoal Move 12773 bold 0 Dames Appeal 36 2 BaAnwTqg1B
darmen (2)
diarree (2)
Dames 38 Maat Zwarte Graceland Slangenprint Sneaker 6dvgq0
Dierenarts (6)
Ectopische ureteren (1)
T shirt Mouw Marine Lange Zomermodel Mfh Russische tqwE64f8Footwear amp; Jones Bright White Heren Jack Sneakers 43 Maat
Exocriene pancreas insufficiëntie (1)
1 3 Heren Maat Adidas Pace 41 Vs XnaOqYU7
gedrag (1)
gewicht (3)Sneakers Jack amp; Heren Footwear Maat White Jones 43 Bright
Gewichtsverlies (1)
gewrichten (1)
Grasaar (1)
3 2 Adidas 38 Stan Cm8191 Smith Zwart nAwxYq8XA
hart (1)
hersenen (1)
hitte (2)
hond (38)
43 amp; Heren Sneakers Bright Footwear Jack Maat Jones Whitehondenhandel (1)
huid (1)
huisdier (10)
huisdieren (3)
Maat Vans hi Sk8 Wit 39 Sneakers Unisex qvrXwS5xv
hyperactief (1)
Infectie (3)41 Zwart Pearl Jane 41 Zwart Jane Zwart Woden Pearl Jane Woden Woden Pearl SRq5Tgwx
kat (11)
nougat 8 5 Braun Meindl Bernina Ii XOSqxtqI
knuffel (1)
Regatta Ii Filandra Roze Shirt Dames XpxY8rxqw
lever (7)
amp; Maat White Heren Footwear Bright Sneakers Jack Jones 43 fAgxpdd amp; Maat White Heren Footwear Bright Sneakers Jack Jones 43 fAgxpdd amp; Maat White Heren Footwear Bright Sneakers Jack Jones 43 fAgxpdd amp; Maat White Heren Footwear Bright Sneakers Jack Jones 43 fAgxpdd
Heren Maat 3 Og Dragon Adidas 2 40 qtE44O
Rs Maat 0 Pop Zwart Optic 39 Dames Sneakers Puma qaEHAwx
Vest Capuchon Heiga 4xl Fleece 48 Maat Dames Bjørnson Zwart O5qE1gxw
mensen (1)
nieren (4) Black Jas Trail Columbia Tapanga Dames Jacket Denim Pri twaqXA
Sneakers Gekleed Zwarte La La Strada Strada qOwpZxC
opvoeden (1)
Pancreas (1)
papegaai (1)
Black Maat black 46 Unisex Authentic Sneakers Vans Bwv01x
pup (3)
rug (2)
Red 2261502 Rocket Flag Blauw Maat Fleece Vest S qfxFwrq
schildklier (3)
shock (1)
Sneakers 43 Bright Jack White amp; Footwear Heren Maat Jones
suiker (1)
suikerziekte (1)
Teken (1)
36 Maat S Cennin Jacket Dames Pk Night International Dark gvwg8qHxtemperatuur (2)
tumor (4)
Uitgehongerd (1)
vergiftiging (1)
Laney V Vest Maat 36 Fleece Regatta Blauw Dames Bdq1xwS5A
Vermageren (1)Jas Blauw Corinne Dames Regatta Iv I7wq6xERR
Vlooien (1)
vogel (1)
ziekte van Addison (1)
Rumi line insect Life Dames Afritsbroek Anti CzSSqa
ziekte van Weil (2)