Cruyff 05813980 Cc1510 X Vanenburg lite rw1Sr0q
Maat Navy Fleecevest Heren Xxl Sten Dark Fleece Fjallraven nqRSTT
Heren Aust Life line Blauw Fleecevest qTAWwnOf5
Jones 43 Maat amp; Heren Sneakers Jack Footwear White Bright

Door Jenny Buijtels op 11 december 2015

Hijgend staat Bauke in de spreekkamer. Zo ver lopen was het niet van de wachtkamer naar de spreekkamer, maar Bauke, een mannelijke Friese stabij, is helemaal uitgeput van het kleine stukje. Hij houdt het staan ook niet lang vol en ploft erbij neer. Met grote ogen kijkt hij mij en zijn baasje aan. Dat hier iets niet klopt is natuurlijk overduidelijk. De vraag is alleen wat.

“Tot twee weken geleden was er niets met hem aan de hand”, begint de eigenaar. “Hij mankeert eigenlijk nooit wat en zijn conditie is altijd erg goed”, gaat hij verder. Bauke is net acht jaar geworden en rende en speelde nog als een jonge pup tot twee weken geleden. Toen kwam het omslagpunt. “En het wordt alleen maar erger. Hij loopt steeds minder en is iedere dag sneller moe.”

Eerste onderzoek

Ik laat de studenten eerst het onderzoek aan Bauke uitvoeren. Bauke vindt alles prima, zolang hij maar niet hoeft te lopen. Ik praat nog even verder met de eigenaar en kom erachter dat Bauke verder geen problemen heeft. Nadat ik Bauke zelf nog even heb onderzocht, ga ik met de studenten naar de bespreekruimte om samen onze bevindingen door te nemen. Ik ben benieuwd of ze hetzelfde hebben gevonden als ik.

Verhoogde druk

Het is de studenten opgevallen dat er vocht in de buik van Bauke zit en dat zijn hart minder goed hoorbaar is dan ze zouden verwachten. Dat klopt inderdaad en is goed opgemerkt. Wat lastiger te vinden, maar wel belangrijk, is dat de bloedvaten in de hals van Bauke gestuwd zijn. Dat betekent dat een bloedvat dat je normaal niet voelt, opeens goed voelbaar is. Dat komt door een te hoge druk in het bloedvat. Het bloedvat in de hals gaat naar de voorste holle ader toe. Dit bloedvat loopt naar het rechter deel van het hart. Ergens op de weg van de hals naar het hart zit dus een probleem dat deze hoge druk veroorzaakt.

Echografie

Om dit verder te onderzoeken moeten we bij mijn collega’s van de Diagnostische Beeldvorming een röntgenfoto maken van de borstkast en een echo van het hart. Ik besluit met het laatste te beginnen, omdat ik vermoed dat het probleem daar zit, aangezien het hart minder goed te horen is dan ik zou verwachten. Mijn vermoeden blijkt te kloppen, want al bij de eerste blik op de echo is het overduidelijk: Bauke heeft een overvulling van het hartzakje. In het hartzakje zit normaal geen vocht. Als dat wel gebeurt, wordt het hart in elkaar gedrukt door dat vocht. Met name het rechter deel van het hart heeft hier last van, omdat de spieren aan deze kant minder sterk zijn dan aan de andere kant. Doordat het hart in elkaar gedrukt wordt, kan het al dat aankomende bloed niet wegpompen en loopt de druk op.

Buikholte

Voor ons verklaart deze diagnose ook het vocht in zijn buik. De achterste holle ader, die bloed afkomstig van het achterste deel van het lichaam naar het hart brengt, loopt namelijk ook naar het rechter deel van het hart. Bij deze ader zien we dezelfde problemen als bij de voorste holle ader, namelijk een te hoge druk. Door deze hoge druk wordt het vocht uit het bloedvat gedrukt en ontstaat er vocht in de buikholte.

Uitputting

Al dat vocht zorgt er op twee manieren voor dat de conditie achteruit gaat. Het vocht in de buikholte drukt tegen het middenrif en daardoor gaat het ademhalen veel moeilijker. En door het vocht in het hartzakje gaan de prestaties van het hart achteruit; dat zorgt er weer voor dat het rond pompen van bloed en daarmee het zuurstoftransport door het lichaam, ondermaats is. Al met al een recept voor een stevige uitputting.

Vocht verwijderen

Zo’n overvulling van een hartzakje kan zonder aanwijsbare reden opeens ontstaan of kan worden veroorzaakt door een tumor. Mijn collega-specialist van de Diagnostische Beeldvorming kijkt het hart helemaal na en kan, gelukkig voor Bauke, geen tumoren vinden. De volgende stap is het weghalen van het vocht in het hartzakje. Terwijl ik met de echo precies kan zien wat ik doe, prik ik met een dikke naald het hartzakje aan en brengen er een flexibel slangetje in. Dat klinkt misschien griezelig, maar dat valt gelukkig reuze mee. Ik zie namelijk precies wat ik doe door de echo. Op deze manier kan ik al het vocht uit het hartzakje verwijderen. En daar zat genoeg vocht in! Ruim 700 ml vocht haal ik uit het hartzakje, daar waar normaal gesproken niets mag zitten.

Xxl Blauw Fostex Maat Legerbroek Bdu 14qBH

Bauke leeft op

Tijdens het verwijderen van het vocht uit het hartzakje, kan het hart zich steeds beter vullen en kunnen de holle aders hun bloed dus beter kwijt aan het hart. Dat is direct te merken aan Bauke. Hij voelt zich meteen na de behandeling al veel beter. Hij mag gelijk mee naar huis, maar zijn baasje moet wel rustig aan doen met hem. Twee dagen later bel ik hoe het gaat. Bauke is weer helemaal de oude! Hij rent en speelt en zijn conditie is enorm verbeterd. Een half jaar spreken we elkaar opnieuw: het vocht in het hartzakje is niet meer terug gekomen. Die mogelijkheid bestaat in theorie wel, maar we kunnen van tevoren nooit voorspellen of dat inderdaad gaat gebeuren. Gelukkig voor Bauke bleef het hierbij!

Softshell Maat Joppe Bjørnson M Winter Zwart Heren Jas dXXxwqvO
Tagged
hart
hond
Jones amp; Jack Bright 43 White Footwear Maat Heren Sneakers
Afritsbroek Legergroene Heren Legergroene Teflon L Heren wfttqHSY
S maat Regatta blauw volwassenen outdoorjas laureen wqxx7AItv
Anaplasma phagocytophilum (1)
White Sneakers Jack Footwear amp; Bright Heren 43 Jones Maat
benauwd (3)
bijnieren (1)
blaas (2)
bloed (6)
Heren 2xl Bjørnson Grijs Capuchontrui Maat Finn xqIIR5

amp; Maat White Heren Footwear Bright Sneakers Jack Jones 43 fAgxpdd

bloedplaatjes (1)
bult (1)
Jack Jacket Wolfskin Heren M Black Kiruna Vest axaPqBr7
darmen (2)
diarree (2)
Zwart Regatta Outdoorbroek Geo Ll Heren M qTTOrxEwX
Dierenarts (6)
Ectopische ureteren (1)
T shirt Mouw Marine Lange Zomermodel Mfh Russische tqwE64f8Heren amp; Jones White Footwear 43 Jack Sneakers Maat Bright
Exocriene pancreas insufficiëntie (1)
1 3 Heren Maat Adidas Pace 41 Vs XnaOqYU7
gedrag (1)
gewicht (3)Sneakers amp; Maat Bright Footwear Jack White Jones Heren 43
Gewichtsverlies (1)
gewrichten (1)
Grasaar (1)
Navy Bruin Geblokt Overhemd Montazinni Heren qw0xf
hart (1)
hersenen (1)
hitte (2)
hond (38)
Jones Maat White amp; Heren 43 Jack Footwear Bright Sneakershondenhandel (1)
huid (1)
huisdier (10)
huisdieren (3)
Outdoorbroek Canyon Black Columbia Grill Heren Triple Short qx1fnzgtZf
hyperactief (1)
Infectie (3)Heather Bridgedale Grey Merino Boot Performance Lightweight Wandelsokken Heren PwPqr07Y
kat (11)
nougat 8 5 Braun Meindl Bernina Ii XOSqxtqI
knuffel (1)
Regatta Ii Filandra Roze Shirt Dames XpxY8rxqw
lever (7)
amp; Maat White Heren Footwear Bright Sneakers Jack Jones 43 fAgxpdd amp; Maat White Heren Footwear Bright Sneakers Jack Jones 43 fAgxpdd amp; Maat White Heren Footwear Bright Sneakers Jack Jones 43 fAgxpdd amp; Maat White Heren Footwear Bright Sneakers Jack Jones 43 fAgxpdd
Heren Maat 3 Og Dragon Adidas 2 40 qtE44O
Rs Maat 0 Pop Zwart Optic 39 Dames Sneakers Puma qaEHAwx
Herenschoenen Artist Nette Maat 45 Lureaux Handgemaakte I6z7HH
mensen (1)
nieren (4) Chukka Veterboots Killington 44 Navy Maat Heren Timberland SOqxw8ta5
Sneakers Gekleed Zwarte La La Strada Strada qOwpZxC
opvoeden (1)
Pancreas (1)
papegaai (1)
Black Maat black 46 Unisex Authentic Sneakers Vans Bwv01x
pup (3)
rug (2)
6in Heren Boot Timberland Veterboots Premium axI5xUq
schildklier (3)
shock (1)
Heren Maat Footwear Sneakers amp; 43 Bright Jones White Jack
suiker (1)
suikerziekte (1)
Teken (1)
maat41 lyte H715n Iii sneakers Schoenen Zwart Unisex Asics 9097 Gel Ns 5 wp6n5vqtemperatuur (2)
tumor (4)
Uitgehongerd (1)
vergiftiging (1)
Av7014 Max 001 43 Nike 95 Air Zwart 57Rwxq1qtn
Vermageren (1)Maat Cruyff Heren Classics 41 Zwart Sneakers Montanya Pw0Xwq8
Vlooien (1)
vogel (1)
ziekte van Addison (1)
Veterschoen Veterschoen Veterschoen Timberland Veterschoen Timberland Veterschoen Veterschoen Timberland Timberland Timberland Veterschoen Timberland Timberland Timberland Veterschoen wxqfABgnX
ziekte van Weil (2)