Cruyff 05813980 Cc1510 X Vanenburg lite rw1Sr0q
41 Danssneakers Rumpf Maat Zwart Dancesneakers 1566 Nero BWRYnxSqS
Graceland Maat 41 Sneaker Witte Dames Tekst wqvw0Rp
5 Popcat black Slippers Unisex Maat Puma Black 35 white

Door Jenny Buijtels op 11 december 2015

Hijgend staat Bauke in de spreekkamer. Zo ver lopen was het niet van de wachtkamer naar de spreekkamer, maar Bauke, een mannelijke Friese stabij, is helemaal uitgeput van het kleine stukje. Hij houdt het staan ook niet lang vol en ploft erbij neer. Met grote ogen kijkt hij mij en zijn baasje aan. Dat hier iets niet klopt is natuurlijk overduidelijk. De vraag is alleen wat.

“Tot twee weken geleden was er niets met hem aan de hand”, begint de eigenaar. “Hij mankeert eigenlijk nooit wat en zijn conditie is altijd erg goed”, gaat hij verder. Bauke is net acht jaar geworden en rende en speelde nog als een jonge pup tot twee weken geleden. Toen kwam het omslagpunt. “En het wordt alleen maar erger. Hij loopt steeds minder en is iedere dag sneller moe.”

Eerste onderzoek

Ik laat de studenten eerst het onderzoek aan Bauke uitvoeren. Bauke vindt alles prima, zolang hij maar niet hoeft te lopen. Ik praat nog even verder met de eigenaar en kom erachter dat Bauke verder geen problemen heeft. Nadat ik Bauke zelf nog even heb onderzocht, ga ik met de studenten naar de bespreekruimte om samen onze bevindingen door te nemen. Ik ben benieuwd of ze hetzelfde hebben gevonden als ik.

Verhoogde druk

Het is de studenten opgevallen dat er vocht in de buik van Bauke zit en dat zijn hart minder goed hoorbaar is dan ze zouden verwachten. Dat klopt inderdaad en is goed opgemerkt. Wat lastiger te vinden, maar wel belangrijk, is dat de bloedvaten in de hals van Bauke gestuwd zijn. Dat betekent dat een bloedvat dat je normaal niet voelt, opeens goed voelbaar is. Dat komt door een te hoge druk in het bloedvat. Het bloedvat in de hals gaat naar de voorste holle ader toe. Dit bloedvat loopt naar het rechter deel van het hart. Ergens op de weg van de hals naar het hart zit dus een probleem dat deze hoge druk veroorzaakt.

Echografie

Om dit verder te onderzoeken moeten we bij mijn collega’s van de Diagnostische Beeldvorming een röntgenfoto maken van de borstkast en een echo van het hart. Ik besluit met het laatste te beginnen, omdat ik vermoed dat het probleem daar zit, aangezien het hart minder goed te horen is dan ik zou verwachten. Mijn vermoeden blijkt te kloppen, want al bij de eerste blik op de echo is het overduidelijk: Bauke heeft een overvulling van het hartzakje. In het hartzakje zit normaal geen vocht. Als dat wel gebeurt, wordt het hart in elkaar gedrukt door dat vocht. Met name het rechter deel van het hart heeft hier last van, omdat de spieren aan deze kant minder sterk zijn dan aan de andere kant. Doordat het hart in elkaar gedrukt wordt, kan het al dat aankomende bloed niet wegpompen en loopt de druk op.

Buikholte

Voor ons verklaart deze diagnose ook het vocht in zijn buik. De achterste holle ader, die bloed afkomstig van het achterste deel van het lichaam naar het hart brengt, loopt namelijk ook naar het rechter deel van het hart. Bij deze ader zien we dezelfde problemen als bij de voorste holle ader, namelijk een te hoge druk. Door deze hoge druk wordt het vocht uit het bloedvat gedrukt en ontstaat er vocht in de buikholte.

Uitputting

Al dat vocht zorgt er op twee manieren voor dat de conditie achteruit gaat. Het vocht in de buikholte drukt tegen het middenrif en daardoor gaat het ademhalen veel moeilijker. En door het vocht in het hartzakje gaan de prestaties van het hart achteruit; dat zorgt er weer voor dat het rond pompen van bloed en daarmee het zuurstoftransport door het lichaam, ondermaats is. Al met al een recept voor een stevige uitputting.

Vocht verwijderen

Zo’n overvulling van een hartzakje kan zonder aanwijsbare reden opeens ontstaan of kan worden veroorzaakt door een tumor. Mijn collega-specialist van de Diagnostische Beeldvorming kijkt het hart helemaal na en kan, gelukkig voor Bauke, geen tumoren vinden. De volgende stap is het weghalen van het vocht in het hartzakje. Terwijl ik met de echo precies kan zien wat ik doe, prik ik met een dikke naald het hartzakje aan en brengen er een flexibel slangetje in. Dat klinkt misschien griezelig, maar dat valt gelukkig reuze mee. Ik zie namelijk precies wat ik doe door de echo. Op deze manier kan ik al het vocht uit het hartzakje verwijderen. En daar zat genoeg vocht in! Ruim 700 ml vocht haal ik uit het hartzakje, daar waar normaal gesproken niets mag zitten.

Ecco Ecco Wit 1 Soft Soft Veterschoenen 1 wvx8fEEq1

Bauke leeft op

Tijdens het verwijderen van het vocht uit het hartzakje, kan het hart zich steeds beter vullen en kunnen de holle aders hun bloed dus beter kwijt aan het hart. Dat is direct te merken aan Bauke. Hij voelt zich meteen na de behandeling al veel beter. Hij mag gelijk mee naar huis, maar zijn baasje moet wel rustig aan doen met hem. Twee dagen later bel ik hoe het gaat. Bauke is weer helemaal de oude! Hij rent en speelt en zijn conditie is enorm verbeterd. Een half jaar spreken we elkaar opnieuw: het vocht in het hartzakje is niet meer terug gekomen. Die mogelijkheid bestaat in theorie wel, maar we kunnen van tevoren nooit voorspellen of dat inderdaad gaat gebeuren. Gelukkig voor Bauke bleef het hierbij!

Sneakers Hummel Jr Glitter Silver Kinderen Strada 11TgqnRpx
Tagged
hart
hond
Puma Black black 5 Popcat white 35 Unisex Slippers Maat
Met Licht Tamaris Zolen Sneakers Dikke Blauwe 0OOgnY48
S maat Regatta blauw volwassenen outdoorjas laureen wqxx7AItv
Anaplasma phagocytophilum (1)
35 Popcat Puma 5 Slippers white Maat Unisex black Black
benauwd (3)
bijnieren (1)
blaas (2)
bloed (6)
Heren 2xl Bjørnson Grijs Capuchontrui Maat Finn xqIIR5

Unisex 5 Black Popcat white Slippers Maat black Puma 35 AqHwpFx

bloedplaatjes (1)
bult (1)
40 Voor Sneaker Dames Blauwblauw 56 Nubuck 5 Lederen Maat 76 995 Rollingsoft Gabor AqwUPP
darmen (2)
diarree (2)
Wl373 Dames Grijs Balance Maat New 37 Sneakers wBxtgqnFR
Dierenarts (6)
Ectopische ureteren (1)
T shirt Mouw Marine Lange Zomermodel Mfh Russische tqwE64f835 Slippers black 5 Black white Unisex Maat Puma Popcat
Exocriene pancreas insufficiëntie (1)
1 3 Heren Maat Adidas Pace 41 Vs XnaOqYU7
gedrag (1)
gewicht (3)Unisex Puma 35 Popcat white Maat black Black Slippers 5
Gewichtsverlies (1)
gewrichten (1)
Grasaar (1)
41 Sneaker Dames S Maat Oliver ISxww8qg
hart (1)
hersenen (1)
hitte (2)
hond (38)
white 5 Black 35 Unisex Slippers Maat black Popcat Pumahondenhandel (1)
huid (1)
huisdier (10)
huisdieren (3)
Dames 5 Sk8 2 Vans Sneakers 42 Platform Hi Zwart Maat Hfqx4dgwB
hyperactief (1)
Infectie (3)37 British Mack Zwarte Knights Maat wI6xzI1
kat (11)
nougat 8 5 Braun Meindl Bernina Ii XOSqxtqI
knuffel (1)
Regatta Ii Filandra Roze Shirt Dames XpxY8rxqw
lever (7)
Unisex 5 Black Popcat white Slippers Maat black Puma 35 AqHwpFx Unisex 5 Black Popcat white Slippers Maat black Puma 35 AqHwpFx Unisex 5 Black Popcat white Slippers Maat black Puma 35 AqHwpFx Unisex 5 Black Popcat white Slippers Maat black Puma 35 AqHwpFx Unisex 5 Black Popcat white Slippers Maat black Puma 35 AqHwpFx
Heren Maat 3 Og Dragon Adidas 2 40 qtE44O
Rs Maat 0 Pop Zwart Optic 39 Dames Sneakers Puma qaEHAwx
Mannen Skechers 68547 blk Daines Sneakers Zwart Maat Eu 43 wzzBtHq
mensen (1)
nieren (4) Meindl Uk Identity Linosa 9 46 2772 Dunkelbraun 0 w1Hwxr5Rqn
Sneakers Gekleed Zwarte La La Strada Strada qOwpZxC
opvoeden (1)
Pancreas (1)
papegaai (1)
Black Maat black 46 Unisex Authentic Sneakers Vans Bwv01x
pup (3)
rug (2)
Boots Chelsea Chelsea Cognac Bugatti Cognac Bugatti Boots Cognac Chelsea 5q0ASn
schildklier (3)
shock (1)
Popcat 35 Maat white 5 Unisex Puma black Slippers Black
suiker (1)
suikerziekte (1)
Teken (1)
Maat Wp Timberland Veterboots Heren 46 Chukka Larchmont P88xS6temperatuur (2)
tumor (4)
Uitgehongerd (1)
vergiftiging (1)
Sneakers Gt Maat ii Asics 46 Zwart Heren ganRaqUF
Vermageren (1)39 Maat Sneaker Witte Fila Chunky n7qUYRw7p8
Vlooien (1)
vogel (1)
ziekte van Addison (1)
Casual Sportieve Leer Cognac Low Travelin Aberdeen Herenschoenen 42 Maat qxFfwxzIt
ziekte van Weil (2)