Cruyff 05813980 Cc1510 X Vanenburg lite rw1Sr0q
Sprek Jacket Jas 4 Forest Seizoenen Green FFqrYHw
Bjornson Maat Eva Blauw 54 Aqua Zomerjas Dames 7xl fqRr4wfBx
373 Heren Sneakers New 45 Balance Maat Red

Door Jenny Buijtels op 11 december 2015

Hijgend staat Bauke in de spreekkamer. Zo ver lopen was het niet van de wachtkamer naar de spreekkamer, maar Bauke, een mannelijke Friese stabij, is helemaal uitgeput van het kleine stukje. Hij houdt het staan ook niet lang vol en ploft erbij neer. Met grote ogen kijkt hij mij en zijn baasje aan. Dat hier iets niet klopt is natuurlijk overduidelijk. De vraag is alleen wat.

“Tot twee weken geleden was er niets met hem aan de hand”, begint de eigenaar. “Hij mankeert eigenlijk nooit wat en zijn conditie is altijd erg goed”, gaat hij verder. Bauke is net acht jaar geworden en rende en speelde nog als een jonge pup tot twee weken geleden. Toen kwam het omslagpunt. “En het wordt alleen maar erger. Hij loopt steeds minder en is iedere dag sneller moe.”

Eerste onderzoek

Ik laat de studenten eerst het onderzoek aan Bauke uitvoeren. Bauke vindt alles prima, zolang hij maar niet hoeft te lopen. Ik praat nog even verder met de eigenaar en kom erachter dat Bauke verder geen problemen heeft. Nadat ik Bauke zelf nog even heb onderzocht, ga ik met de studenten naar de bespreekruimte om samen onze bevindingen door te nemen. Ik ben benieuwd of ze hetzelfde hebben gevonden als ik.

Verhoogde druk

Het is de studenten opgevallen dat er vocht in de buik van Bauke zit en dat zijn hart minder goed hoorbaar is dan ze zouden verwachten. Dat klopt inderdaad en is goed opgemerkt. Wat lastiger te vinden, maar wel belangrijk, is dat de bloedvaten in de hals van Bauke gestuwd zijn. Dat betekent dat een bloedvat dat je normaal niet voelt, opeens goed voelbaar is. Dat komt door een te hoge druk in het bloedvat. Het bloedvat in de hals gaat naar de voorste holle ader toe. Dit bloedvat loopt naar het rechter deel van het hart. Ergens op de weg van de hals naar het hart zit dus een probleem dat deze hoge druk veroorzaakt.

Echografie

Om dit verder te onderzoeken moeten we bij mijn collega’s van de Diagnostische Beeldvorming een röntgenfoto maken van de borstkast en een echo van het hart. Ik besluit met het laatste te beginnen, omdat ik vermoed dat het probleem daar zit, aangezien het hart minder goed te horen is dan ik zou verwachten. Mijn vermoeden blijkt te kloppen, want al bij de eerste blik op de echo is het overduidelijk: Bauke heeft een overvulling van het hartzakje. In het hartzakje zit normaal geen vocht. Als dat wel gebeurt, wordt het hart in elkaar gedrukt door dat vocht. Met name het rechter deel van het hart heeft hier last van, omdat de spieren aan deze kant minder sterk zijn dan aan de andere kant. Doordat het hart in elkaar gedrukt wordt, kan het al dat aankomende bloed niet wegpompen en loopt de druk op.

Buikholte

Voor ons verklaart deze diagnose ook het vocht in zijn buik. De achterste holle ader, die bloed afkomstig van het achterste deel van het lichaam naar het hart brengt, loopt namelijk ook naar het rechter deel van het hart. Bij deze ader zien we dezelfde problemen als bij de voorste holle ader, namelijk een te hoge druk. Door deze hoge druk wordt het vocht uit het bloedvat gedrukt en ontstaat er vocht in de buikholte.

Uitputting

Al dat vocht zorgt er op twee manieren voor dat de conditie achteruit gaat. Het vocht in de buikholte drukt tegen het middenrif en daardoor gaat het ademhalen veel moeilijker. En door het vocht in het hartzakje gaan de prestaties van het hart achteruit; dat zorgt er weer voor dat het rond pompen van bloed en daarmee het zuurstoftransport door het lichaam, ondermaats is. Al met al een recept voor een stevige uitputting.

Vocht verwijderen

Zo’n overvulling van een hartzakje kan zonder aanwijsbare reden opeens ontstaan of kan worden veroorzaakt door een tumor. Mijn collega-specialist van de Diagnostische Beeldvorming kijkt het hart helemaal na en kan, gelukkig voor Bauke, geen tumoren vinden. De volgende stap is het weghalen van het vocht in het hartzakje. Terwijl ik met de echo precies kan zien wat ik doe, prik ik met een dikke naald het hartzakje aan en brengen er een flexibel slangetje in. Dat klinkt misschien griezelig, maar dat valt gelukkig reuze mee. Ik zie namelijk precies wat ik doe door de echo. Op deze manier kan ik al het vocht uit het hartzakje verwijderen. En daar zat genoeg vocht in! Ruim 700 ml vocht haal ik uit het hartzakje, daar waar normaal gesproken niets mag zitten.

Deubelskerl Jas Lodenwollen Groen Met Capuchon SB6wSx

Bauke leeft op

Tijdens het verwijderen van het vocht uit het hartzakje, kan het hart zich steeds beter vullen en kunnen de holle aders hun bloed dus beter kwijt aan het hart. Dat is direct te merken aan Bauke. Hij voelt zich meteen na de behandeling al veel beter. Hij mag gelijk mee naar huis, maar zijn baasje moet wel rustig aan doen met hem. Twee dagen later bel ik hoe het gaat. Bauke is weer helemaal de oude! Hij rent en speelt en zijn conditie is enorm verbeterd. Een half jaar spreken we elkaar opnieuw: het vocht in het hartzakje is niet meer terug gekomen. Die mogelijkheid bestaat in theorie wel, maar we kunnen van tevoren nooit voorspellen of dat inderdaad gaat gebeuren. Gelukkig voor Bauke bleef het hierbij!

outdoorjas nadalia Xl blauw maat Regatta vrouwen zZ1x5nzUq
Tagged
hart
hond
Balance Maat Heren 45 New Red 373 Sneakers
Jacket Women Kiruna Wolfskin Blauw Fleecevest Dames Jack UHq8nWxw
S maat Regatta blauw volwassenen outdoorjas laureen wqxx7AItv
Anaplasma phagocytophilum (1)
New 45 Sneakers 373 Balance Red Maat Heren
benauwd (3)
bijnieren (1)
blaas (2)
bloed (6)
Heren 2xl Bjørnson Grijs Capuchontrui Maat Finn xqIIR5

45 373 Balance Heren Sneakers Red Maat New P7qZx7

bloedplaatjes (1)
bult (1)
M Red lite Team Kleur Micro Jacket Black Spiro Maat ZwY8q5
darmen (2)
diarree (2)
Shorts Dames Outdoorbroek Blauw Regatta Sungari zZqnEvwta5
Dierenarts (6)
Ectopische ureteren (1)
T shirt Mouw Marine Lange Zomermodel Mfh Russische tqwE64f8Red 373 Balance Sneakers 45 Heren New Maat
Exocriene pancreas insufficiëntie (1)
1 3 Heren Maat Adidas Pace 41 Vs XnaOqYU7
gedrag (1)
gewicht (3)New Sneakers 45 Red 373 Heren Balance Maat
Gewichtsverlies (1)
gewrichten (1)
Grasaar (1)
outdoortrui maat wmns volwassenen blauw Xxl Regatta Torrens OT7qSSE
hart (1)
hersenen (1)
hitte (2)
hond (38)
Maat Red Heren Sneakers New 373 45 Balancehondenhandel (1)
huid (1)
huisdier (10)
huisdieren (3)
Regatta Outdoortrui Roze Roze Dames Regatta Dames Sweethart Outdoortrui Sweethart Regatta nCn46wBqR
hyperactief (1)
Infectie (3)Iii volwassenen Xxl grijs maat wmns outdoorjas Wentwood Regatta SqgwIx
kat (11)
nougat 8 5 Braun Meindl Bernina Ii XOSqxtqI
knuffel (1)
Regatta Ii Filandra Roze Shirt Dames XpxY8rxqw
lever (7)
45 373 Balance Heren Sneakers Red Maat New P7qZx7 45 373 Balance Heren Sneakers Red Maat New P7qZx7 45 373 Balance Heren Sneakers Red Maat New P7qZx7 45 373 Balance Heren Sneakers Red Maat New P7qZx7
Heren Maat 3 Og Dragon Adidas 2 40 qtE44O
Rs Maat 0 Pop Zwart Optic 39 Dames Sneakers Puma qaEHAwx
Slide Ooahh Black Oofos Ooahh Oofos Black Ooahh Oofos Black Slide Slide qwgPBw
mensen (1)
nieren (4) Mannen Boot Desert 5 Clarks Ink 3 G020108 Maat 44 Suede PqdHHn5Tx
Sneakers Gekleed Zwarte La La Strada Strada qOwpZxC
opvoeden (1)
Pancreas (1)
papegaai (1)
Black Maat black 46 Unisex Authentic Sneakers Vans Bwv01x
pup (3)
rug (2)
Teva Zwart 42 Heren Maat Sandalen rUxXwrvH
schildklier (3)
shock (1)
45 Balance New Sneakers Heren Maat 373 Red
suiker (1)
suikerziekte (1)
Teken (1)
Peacoat 45 Unisex V2 puma Smash White Maat Sneakers Puma IRFqpwBtemperatuur (2)
tumor (4)
Uitgehongerd (1)
vergiftiging (1)
Beco Basic Slippers 44 Maat Zwart Heren aRaxrwq
Vermageren (1)Sneakers 2 Maat Ml574pkp Zwart 46 New Balance Heren 1 qE477v
Vlooien (1)
vogel (1)
ziekte van Addison (1)
Pexton Maat 0 43 Taupe Sneakers Status Skechers 2 Heren g0tZqpnOw
ziekte van Weil (2)